Savjeti za napredne

Savršeni dokument u Wordu Lakše se dobiva petica

Danas je gotovo nezamislivo napisati referat ili seminarski rad bez kompjutora. No osim sadržaja tog uratka, vrlo je važan i njegov izgled

autor Damir Naumovski

Lijepo uređen i dizajniran dokument, koji uz to još i ima kvalitetan sadržaj, uvijek će se istaknuti iz gomile sličnih radova.


Mnogi smatraju da dokument s kvalitetnim i bogatim sadržajem govori sam za sebe, i to bez obzira kako izgleda. To je pogrešno. Čak i ako koristite Word da biste napisali e-mail poruku ili bilo koji drugi materijal koji ćete poslati određenim osobama, sve to podliježe novim pravilima koja su daleko odmakla od običnog teksta. Ukratko, dizajn Wordovog dokumenta trebao bi biti pri samom vrhu liste vaših prioriteta. Prvi dojam puno znači. Pravilno dizajniran dokument treba sadržavati jasne naslove, fotografije ili ilustracije te pravilno odvojene odlomke pisane u primjerenom tipu slova. Kako bismo vam pomogli da lakše dizajnirate takav dokument, izdvojili smo deset koraka kojima ćete mu dodati osnovne karakteristike pravilno sređenog i atraktivnog teksta.

1. Istaknite naslove i uvode
Svaki dokument počinje naslovima, podnaslovima i uvodima. Cilj vam je sadržajem i istaknutim izgledom naslova privući pažnju čitatelja. Sve što vam je potrebno je malo mašte i uporaba Wordovih alata. Na primjer, povećajte veličinu slova glavnog naslova i podebljajte ga (bold). Ukoliko ispod njega imate datum i podnaslov, možete im također povećati veličinu fonta (ali mora biti manji od glavnog naslova) i podcrtati ih (underline) te tako odvojiti od početka teksta. No nemojte pretjerati - previše šarenila, boja i različitih fontova izazvat će suprotan efekt.
Pomaknite lijevu marginu kako biste napravili mjesto za tekstualni okvir (textbox) koji ćete umetnuti od vrha prema dnu dokumenta. Utipkajte u njega naslov, rotirajte ga i zatim ga povećajte kako bi se lijepo uklopio u okvir.
Kliknite na izbornik Format > Textbox > Colors and lines, za podlogu (fill) izaberite sivu, a u bojama okvira (lines-color) izaberite opciju bez linija (no lines).
Nakon toga otiđite na Format > Font > Font colour pa izaberite bijelu (white).
Sada bi vaš glavni naslov trebao izgledati kao na priloženoj slici.

2. Umetanje vodenog pečata (watermark)
Jedan od načina isticanja dokumenta je i umetanje vodenog pečata (watermarka). Vodeni je pečat nekada upotrebljavan za označavanje proizvođača papira, no danas je to blijeda slika koja se rasprostire preko cijele stranice ispod teksta. Ovim ćemo vam primjerom pokazati kako umetnuti vodeni pečat na svaku stranu dokumenta.
Da biste umetnuli vodeni pečat, prvo izberite koju ilustraciju ili fotografiju želite kao podlogu svog dokumenta. Zatim kliknite na Format > Background i s liste opcija izaberite Printed watermark. Treba napomenuti da su Background Fill i Fill Effects opcije namijenjene za upotrebu samo na web-stranicama.
U meniju Printed watermark uključite opciju Picture watermark i zatim kliknite na select picture. Kada ste izabrali sliku, njezinu veličinu ostavite na opciji auto ako želite da prekrije cijelu stranicu. Želite li pak mijenjati veličinu podloge na stranici, u opcijama umjesto auto izaberite neko od ponuđenih uvećanja. Ovaj vodeni žig bit će dupliciran na svim stranicama.

3. Povezani tekstualni okviri
Ukoliko imate više tekstova kojima biste željeli započeti dokument, a svaki tekst ima svoj atraktivan naslov i svi ne mogu stati na jednu stranicu, odgovor leži u alatu pod imenom Povezani tekstualni okviri (linked textboxes) koji će vam omogućiti da se odvojeni tekst s jedne stranice nastavi na sljedeće. Da bismo vam pokazali kako napraviti takve okvire, potrebno je otvoriti novi dokument u Wordu.
Zatim kliknite na ikonu Text Box u alatnoj traci Crtanje (Drawing toolbar). Ako Drawing toolbar nije vidljiv, uključite ga u izborniku View > Toolbars > Drawing i alatna će se traka pojaviti na dnu ekrana. Sada nacrtajte tekstualni okvir i nakon toga još dva. U prvi okvir utipkajte dovoljno teksta da bi se mogao "preliti" u drugi i treći okvir. Za sada višak teksta jednostavno nestaje na dnu prvog okvira. Kliknite unutar prvog okvira i trebala bi se pojaviti alatna traka Text box. U njoj prva ikona izgleda kao lanac s tri karike. Kliknite na nju i pomaknite kursor do drugog tekstualnog okvira. Kursor bi se trebao pretvoriti u nešto nalik šalici iz koje cure slova. Kliknite na okvir i uspostavili ste vezu između prvog i drugog tekstualnog okvira. Želite li prekinuti vezu (link), morate kliknuti unutar okvira koji je povezan s drugim i zatim kliknuti na ikonu prekinute veze.

4. Označavanje natuknica
U svojem dokumentu možete izbjeći upotrebu standardnih oznaka za natuknice koje vam nudi Word. Možete napraviti vlastite oznake (bullet), pri čemu možete upotrijebiti sliku ili ilustraciju iz cliparta.
Prvo morate odlučiti koju ilustraciju želite koristiti. U ovom primjeru otišli smo na Insert > Picture > Clipart i ukucali riječ "tree" u alat za pretraživanje (search box). Kada izaberete željenu ilustraciju, pomaknite kursor na okvir pored ilustracije i pojavit će se strelica za otvaranje lokalnog menija. Kliknite na njega i izaberite copy. Zatim sliku kopirajte (paste) u Paint ili neki drugi grafički alat.
Snimite je i zapamtite pod kojim ste je imenom spremili. U Wordu otiđite u Format > Bullets and numbering. Između sedam opcija izaberite onu koju vrlo rijetko ili gotovo nikad ne koristite jer će vaša ilustracija izbrisati postojeću.
Kliknite na Customize i otvorit će se novi prozor. Klikom na Picture > Import "uvezite" vašu ilustraciju. Sada možete namještati poziciju i druge karakteristike bulleta.

5. Kako iskoristiti tablice
Ako mislite da se tablice koriste samo za raspoređivanje teksta u stupce i retke, varate se. Tablice se zapravo upotrebljavaju i kako bi se uredno raspodijelio, odnosno "razlomio" sadržaj dokumenta. Ova se opcija upotrebljava i prilikom dizajna internetskih stranica iako ih nije baš preporučljivo izrađivati u Wordu jer za to postoje puno bolji i precizniji programi.

U traci izbornika kliknite Table > Insert ili u alatnoj traci formatiranja kliknite na ikonu Insert Table i moći ćete preko svojeg dokumenta razvući okvir tablice. Označite gornji red tablice, a zatim u izborniku Table izaberite Merge Cells. Sada preko vrha tablice u prvom retku možete ukucati naslov.
Kako dalje radite, spajajte (Merge) i razdvajajte (Split) ćelije prema rasporedu koji ste zamislili. Također možete kopiranjem ubacivati (copy, paste) ilustracije unutar ćelija. Unutar menija Table u dokument također možete umetati ćelije i time "pogurnuti" tekst ili sliku kako biste je namjestili na željenu poziciju.
Postavite li kursor na sam rub ćelije, pretvorit će se u kursor za mijenjanje veličine. Kliknite i držite tipku miša i na taj način možete povećavati ili smanjivati veličinu ćelije.
Za primjer na slici smo izabrali nekoliko ilustracija koje dolaze u sklopu cliparta u MS Officeu.

6. Zaglavlje i podnožje (Header and Footer)
U izborniku View izaberite Header and Footer i na dokumentu će se pojaviti dva okvira isprekidanih linija - jedan na početku, a drugi na dnu stranice. Otvorit će se i alatna traka u kojoj možete mijenjati postavke, ali i odrediti automatsko upisivanje teksta u zaglavlje ili podnožje stranice.
Opcije vam omogućavaju upisivanje brojeva stranice, datuma i vremena, namještanje margina, veličine papira, a sve te promjene možete primijeniti i na cijeli dokument.
Ne želite li koristiti niti jednu od ponuđenih opcija, jednostavno kliknite mišem u gornji ili donji okvir i utipkajte tekst po želji.

7. WordArt i Drop cap
U ovom koraku ćemo vam primjerom pokazati kako alate WordArt i Drop cap upotrijebiti na drugačiji način. U oba slučaja koristite tekst u dekorativne svrhe. WordArt vam omogućuje da preoblikujete tekst na osnovi predložaka (templates) koje vam nudi Office. No s druge strane, Drop cap vam omogućava upečatljiv način sređivanja početnog odlomka u dokumentu.
Također vas ništa ne sprječava da umjesto standardnih slova upotrebljavate ostale znakove u ova dva alata. Za ovaj primjer ćete morati koristiti Character map koji se nalazi pod Start > Programs > Accessories > System tools.
Prvo ćemo objasniti alat Drop caps.
U Character map izaberite font Wingdings i kada ste izabrali koji znak želite, kliknite na select i zatim copy. Kopirajte ga (paste) na početak odlomka u svojem dokumentu. Kliknite na bilo koje mjesto u tom odlomku dokumenta i u izborniku Format izaberite Drop Cap. Izaberite visinu i ostale postavke i dobili ste nov dekorativni element u vašem tekstu.
U slučaju WordArta, kopirajte prvo znak koji ste izabrali u dokument (ponovite gore opisani postupak). Označite znak i zatim kliknite na ikonu WordArta (nalazi se u Drawing tools). Izaberite template koji želite.

8. Galerija dijagrama
Ponekad je potrebno unutar dokumenta određene informacije prikazati u grafičkom umjesto u tekstualnom obliku.
Iz izbornika Insert odaberite Diagram i od ponuđenog izaberite onaj koji najbolje odgovara vašoj strukturi informacije koju želite prikazati u dokumentu.
Kada dobijete dijagram, morat ćete ga vjerojatno malo doraditi. Lijevim gumbom kliknite unutar ilustracije da biste upisali svoj tekst. Pomaknete li kursor na rub objekta, pretvorit će se u četverostruku strelicu i tada kliknite desnom tipkom miša kako biste dodali nove elemente. Suradnik (coworker) je objekt na jednakoj razini. Nižu stepenicu hijerarhije predstavlja "subordinate" itd.
Objekte možete povećavati i mijenjati boje, što ovaj alat čini dosta fleksibilnim i omogućava vam izradu izuzetnih detalja za vaš dokument.

9. Svi oblici i veličine
U alatnoj traci Drawing kliknite na Autoshapes kako biste otvorili izbor već gotovih objekata za umetanje u tekst. Većina njih su varijacije na tekstualne okvire. Kako biste umetnuli tekst, kliknite unutar objekta i izaberite Add text. Zatim, naravno, možete promijeniti font, stil... Sve po želji.
Izaberete li opciju More Shapes na izborniku Autoshapes, otvorit će se stupac s desne strane dokumenta u kojem je velik broj objekata za umetanje u tekst. Dovoljno je dvaput kliknuti na neki od njih. Zatim ih kursorom možete micati bilo gdje po dokumentu.
Osim ovoga, u alatu Drawing nalazi se još zanimljivih efekata. Na primjer postavke Shadow i 3D postavke imaju velik izbor opcija kojima se možete satima zabavljati.
Samo kao primjer, izaberite neki od objekata iz Basic Autoshapes. Označite ga, izaberite 3D settings i kliknite na 3D settings text. Sada imate alat koji vam omogućava svakakve načine upotrebe 3D efekata.

Komentari